חילופי דורות
מהם חילופי דורות וכיצד ניתן לבצע אותם בצורה נכונה? / מאת יואב ברנזון
חילופי דורות
העולם בנוי דורות דורות. כל דור חדש בא למעשה כדי להחליף את הדור שקדם לו. ישנן משפחות שבהן הדור המבוגר יודע לפנות את מקומו לדור החדש בצורה חלקה ומעוררת הערכה.
לעומת זאת, ישנן משפחות שבהן הדור המבוגר לא מוכן לעשות זאת או שהוא עושה זאת בצורה מאוד שגויה ומאוד בעייתית שרק מסבכת את היחסים הפנים משפחתיים ואף עלולה לקרוע ולרסק אותם.
הדרך השגויה
הדרך השגויה לבצע חילופי דורות היא פשוט לא לבצע אותם, לא לפתח ולקדם את הדור הצעיר, לא להשקיע בו מספיק ולא לפנות לו מקום להיות הדור המוביל. במקום זאת, הדור המבוגר עושה הכל כדי "לנצח" את הדור הצעיר, להביס אותו, להכאיב לו, לדכא אותו ולעכב את התפתחותו רק כדי לא להרגיש "למטה".
התנגדות לתהליך הטבעי של חילופי דורות מביאה לשתי תוצאות בולטות ושליליות: האחת, הדור המבוגר מתנהל בצורה ילדותית ולא הגיונית ומנסה בכל הכוח להישאר "צעיר" וחסר גבולות לנצח. השני, הדור הצעיר מלא טינה וכעס כלפי הדור המבוגר כי הוא מעוכב בגללו מבחינה התפתחותית, נפשית וכלכלית.
הדרך הנכונה
הדרך הנכונה לבצע חילופי דורות היא לקדם את הדור הצעיר, להשקיע בו, לאפשר לו "לעבור" את הדור המבוגר ולפנות לו מקום כדי שיוכל להתפתח עוד ועוד.
כשמבצעים באופן טבעי את תהליך חילופי הדורות מביאים לשתי תוצאות חיוביות: האחת, הדור הצעיר מאושר ומסופק כי הוא מרגיש שהוא גדל, צומח ומתקדם. השני, הדור המבוגר רווה נחת וסיפוק מגדילתו של הדור הצעיר ומתברך בהישגים שלו, ואגב כך זוכה להערכה עמוקה על תרומתו החשובה.
וטיפ לסיום: זה בלתי אפשרי לעצור בכוח את תהליך הגדילה והצמיחה של הדור הצעיר. החכמה של הדור המבוגר היא לקדם את הדור הצעיר מבחינה כלכלית, נפשית ורגשית למקום אחראי ובוגר יותר במקום לעצור אותו.
|