מאניה-דפרסיה
כיצד מתמודדים עם התנהגות מאנית-דפרסיבית? / מאת יואב ברנזון
התנהגות מאנית-דיפרסיבית היא התנהגות עולה ויורדת
בכולנו קיים ממד מאני-דפרסיבי המתבטא בהתנהגות עולה ויורדת, החל מהתלהבות ואופוריה גדולה וכלה בדיכאון ובפסימיות עמוקה.
התנהגות מאנית דפרסיבית היא בעיקרה התנהגות עולה ויורדת. הנזק המרכזי שלה הוא חוסר יציבות, חוסר עקביות, חוסר סיפוק ותחושה תמידית של ארעיות וזמניות בחיים. אנשים מאנים דפרסיביים הם אנשים שכל הזמן בורחים מעצמם ומפחדים מעצמם, משום שהם אינם יודעים מתי תבוא הנפילה הבאה שלהם.
מהם הנזקים של התנהגות מאנית-דיפרסיבית?
התנהגות מאני-דפרסיבית מתבטאת בשורה ארוכה של סימפטומים ובהם, חוסר עקביות ויציבות, הרסנות פנימית, נטייה להתחיל ולא לסיים, דחפים ילדותיים, קושי בלקיחת אחריות, העדר יכולת להתחייב, מצבי רוח, פגיעות גדולה מהרגיל, אמביוולנטיות, נטייה לקחת סיכונים קיצוניים בכל תחום, התמכרות לסמים ממריצים, לעישון, חוסר מנוחה, העדר אמונה, חוסר אהבה עצמית, ביטחון עצמי רעוע ותחושה של חיים בשקר.
לאורך זמן, אנשים מאנים-דפרסיביים הם אנשים שלא מתקדמים בחיים, שהורסים את כל מה שהם בונים, שאינם מצליחים להתמיד בשום עבודה, בשום קשר, שחייהם דומים למסלול בזיגזג, שאף פעם אינם מרוצים ומאושרים ממה שיש להם, שעשו המון דברים ובעצם לא עשו כלום ושבעצם בזבזו את חייהם לשוא וללא סיפוק אמיתי ועמוק. חשוב להבין – החיים אינם עליות ומורדות, אלא יציבות, עומק, ביטחון ושקט נפשי. דפוס מאני-דפרסיבי אינו גזרת גורל או כורח עליון, אלא הרגל שלילי ומושרש שכדאי ואפשר לשנותו.
כיצד מייצבים דפוס מאני-דפרסיבי?
הדרך האפקטיבית ביותר לטפל בדפוס מאני-דפרסיבי היא לרכוש הרגלים חיוביים לכל החיים. רכישת הרגלים חיוביים מייצבת את הדפוס העולה ויורד של המאניה-דפרסיה, היא שומרת ומגנה על הנפש מפני סטיות חריפות מדי והיא מאפשרת לרכוש ביטחון ושקט נפשי דרך ההתרגלות לחיות בצורה יציבה בתוך גבולות ברורים, מוגנים ופשוטים.
הרגלים חיוביים נרכשים בצורה מדורגת, החל מהרגלי חיים פשוטים ובסיסיים ביותר וכלה בהרגלים חיוביים מורכבים ועמוקים יותר. זכרו, אם תלמדו להפנים הרגלים חיוביים, תרסנו ותעדנו בצורה משמעותית ביותר את הדפוס המאני-דפרסיבי שלכם.
וטיפ לסיום: במקום לקחת תרופות פסיכיאטריות, ניתן להתגבר על דפוס העליות והמורדות על ידי הרגלים חיוביים.
|