הומוסטאזיס
כיצד מגיעים לאיזון הנפשי הנכון? / מאת יואב ברנזון
מערכת סימפטתית
הגוף נשלט על ידי שתי מערכות עצביות – המערכת המעוררת (מערכת סימפטתית) והמערכת המרדימה (פרסימפתטית). המערכת המעוררת מגבירה את פעילות הגוף (מאיצה מהירות דופק, ממריצה את תהליכי העיכול, יוצרת נשימה מהירה, מגבירה הפרשת רוק וכו') במצבי דחק וסכנה.
אנשים היפר אקטיביים וחסרי מנוחה הם אנשים שהמערכת המעוררת שלהם עובדת ללא בקרה ואיזון אלא בצורה מוגזמת והיא גורמת להם להאמין, לחשוב ולפעול כאילו הם במצב דחק תמידי. הם ערניים מדי, חרדתיים מאוד, דרמטיים, מלאי התלהבות, להוטים, מאוד פעלתניים, יזמים, מחזרים, חרוצים ומתאמצים מאוד.
מערכת פרסימפתטית
המערכת המרדימה מנמיכה ומרסנת את קצב פעילות הגוף (מאטה את קצב הלב, מאטה את תהליכי העיכול, מרגיעה ומשטחת את הנשימה, מקטינה את הפרשת הרוק וכו') במצבים של ביטחון ורוגע.
אנשים אדישים, דיכאוניים או אפאטיים הם אנשים שהמערכת המרדימה שלהם עובדת ללא בקרה ואיזון אלא בצורה מוגזמת והיא גורמת להם להאמין, לחשוב ולפעול כאילו הם במצב עצירה, בלימה או שינה כל הזמן. הם אוהבים לישון, הם עצלניים, פאסיביים, עייפים, מרחפים, רדומים, מחוזרים, מתנשאים, מפונקים ומעדיפים רק את מה שבא בקלות.
להגיע לאיזון הנכון
הבעיה של אנשים היפר אקטיביים היא שהם לחוצים כל הזמן כי הם נמצאים בתודעה של דחק וסכנה תמידיים, והם אינם יודעים להשתמש במערכת המרדימה. הבעיה של אנשים אדישים היא שהם רגועים ו"רדומים" מדי כי נמצאים בתודעה תמידית של האטה, עצירה ומנוחה והם אינם יודעים לעשות שימוש במערכת המעוררת.
כדי להגיע לאיזון הנכון עלינו להפעיל את שתי המערכות העצביות שלנו – המעוררת והמרדימה. כשאנו לחוצים – עלינו להשתמש במערכת המרדימה ולהאמין, לחשוב ולפעול כאילו אנו במצב של רגיעה מוחלטת. לעומת זאת, כשאנו אפאטיים – עלינו להשתמש במערכת המעוררת ולהאמין, לחשוב ולפעול כאילו אנו במצב של דחק, סכנה והישרדות.
וטיפ לסיום: הומוסטאזיס הוא מצב בו שתי המערכות – המעוררת והמרדימה – פועלות יחד ומביאות אותנו לשיווי משקל פיזי ונפשי.
|