מפת הצרכים
מהי מפת הצרכים הקריטיים וכיצד משתמשים בה? / מאת יואב ברנזון
מהם הצרכים הקריטיים?
צרכים קריטיים הם צרכים שאנשים לא יכולים לוותר עליהם. למשל, הצורך במין טוב. הצורך בביטויי אהבה. הצורך בחופש. הצורך בתקשורת. הצורך בכבוד. הצורך בביטחון כלכלי. הצורך ביציבות ובוודאות.
לכל אדם יש צרכים קריטיים שונים המהווים מעין "מפת צרכים" אישית המשקפת אותו ואת נטיותיו המועדפות. אחד מחשיב מאוד את החברות ואת התמיכה. אחר מעדיף את המשיכה המינית ואת ההנאה. יש כאלה שזקוקים לשיחות ולשיתוף. ואחרים מעדיפים שקט והרמוניה כצורך קריטי.
משברים זוגיים נובעים מאי- סיפוק צרכים קריטיים
משבר זוגי פורץ על רקע של אי מילוי הצרכים הקריטיים של בני הזוג. לעיתים בני הזוג אינם מסוגלים לספק את הצרכים הקריטיים של הצד השני – אלה זוגות שנוטים יותר להיפרד או להתגרש. ולעיתים, בני הזוג פשוט אינם רוצים לספק את אותם צרכים קריטיים – ויש צורך "לדחוף" אותם או "להעיר" אותם כדי שיתחילו לספק את אותם צרכים לבני זוגם.
בכל מקרה, כאשר אדם אינו מקבל את הצרכים הקריטיים שלו לאורך זמן – הוא צובר בתוכו מרירות, תסכול, זעם, כעס ואף שנאה המובילה בסופו של דבר למאבקים זוגיים, למשברים ולעיתים אף לפרידות.
האם הצרכים הקריטיים משתנים?
צרכים קריטיים הם צרכים דינאמיים, משום שכפי שאנשים משתנים במשך השנים – גם הצרכים הקריטיים שלהם משתנים בהתאם. למשל, אדם עם דימוי עצמי נמוך וחלש יציב לעצמו צרכים קריטיים מינימליים בלבד, ולא ירשה לעצמו לשאוף מעבר לכך.
לעומת זאת, אדם עם דימוי עצמי גבוה – ידרוש לעצמו הרבה יותר. הוא לא יראה בכך הפרזה או הגזמה אלא צורך קריטי ובסיסי התואם את בטחונו העצמי ומעמדו החזק והגבוה.
וטיפ לסיום: זוגות שאינם מצליחים לקבל את הצרכים הקריטיים שלהם מבני הזוג שלהם לאורך זמן – נכנסים לחוסר תקווה ותסכול עמוק או בוחרים למלא את הצרכים הללו באמצעות אנשים חיצוניים אחרים.
|