גבולות אמיתיים
יחסים זוגיים - כיצד תבנו לעצמכם גבולות נכונים ואמיתיים? / מאת יואב ברנזון
גבול נבנה כתוצאה מניסיון חיים ולא ממוסריות מזוייפת
הצורך בגבולות הוא צורך קיומי עבורנו. ללא גבולות – תשרור אנרכיה. ללא גבולות – לא נדע היכן אנו מסתיימים והיכן האחר מתחיל. ללא גבולות - כיצד נדע מה "שלנו" ומה הוא בעצם שייך "לאחרים". ללא גבולות – ראיית העולם שלנו מעוותת ומנותקת מהמציאות. ללא גבולות – אנו מאבדים את הקשר האמיתי שלנו לעצמנו. ללא גבולות – אנו פוצעים את עצמנו ואת סביבתנו.
אלא שהצבת גבולות שרירותית אינה הדרך האמיתית לעצמנו. גבולות נבנים – הם אינם מוכתבים סתם כך מלמעלה. גבולות אינם דבר טכני. גבולות הם דבר מהותי. הם תוצאה של בנייה עצמית ולא של מוסריות מזוייפת. כמו שנאמר: "אין חכם כבעל ניסיון". ולכן, לעתים קרובות – עלינו דווקא ללמוד ולחוות על בשרנו טעויות ומשגים כדי לבנות לעצמנו גבולות אמיתיים ולא גבולות מושאלים ומלאכותיים שיישברו ברגע הראשון של מבחן. מותר לטעות, זה בסדר לטעות – כי רק כך נוכל לבנות לעצמנו גבולות אמיתיים משלנו. מותר לתהות, זה בסדר להתנסות – כי רק כך נוכל לדחוף את הגבולות שבנינו קדימה.
גבול אמיתי הוא גבול שאתה יודע טוב מאוד מדוע הוא שם
גבולות אינם הצגה של מראית עין. גבולות הם דבר אמיתי עבורנו - כמו גבול של מדינה. מי שמציב לעצמו ולאחרים גבולות – צריך לדעת מדוע הגבול שם. אחרת, אם הוא אינו משוכנע בגבול של עצמו – הגבול לעולם לא יישמר. אם הוא אינו מבין בכל מאת האחוזים מדוע הגבול דווקא עובר במקום אחד ולא במקום אחר – תמיד יימצא האדם שיבוא ויזיז לו את הגבול, או שינסה לפתות אותו או לשחד אותו לשנות את הגבול של עצמו. אם אתם רוצים לבנות גבולות נכונים, תמיד תשאלו את עצמכם את השאלות הנכונות – מה נכון לי? מה טוב בעיניי? מה אני אוהב? מה עושה לי טוב? מהו בעל ערך עבורי? מה בונה אותי ומה הורס אותי? התשובות לשאלות האלה הן הגבולות האמיתיים שלכם.
מי שבונה לעצמו גבולות ועקרונות – אמור לדעת טוב מאוד מדוע הם שם. הם אינם שם כי זה "נשמע יפה" או בגלל שזה "נאור" או משום שזה "מוסרי". הם שם משום שזה המקום הנכון ביותר שהם יהיו. הם שם כי ניסיון החיים המצטבר שלנו הראה לנו שזו הדרך שלנו ואלה העקרונות שלנו. מי שבונה לעצמו גבולות בכוחות עצמו ועל סמך ניסיונו המצטבר בחיים יהיה מוכן להיאבק עבור העקרונות והגבולות שלו ללא קשר לשיקולים של רווח והפסד, לשוחד מצד מישהו, לפיתוי שמציבים מולו או לניסיון לגרום לו לבלבול. גבולות אדומים הם גבולות שאף אחד לא יוכל לפגוע בהם, כי אנו נחושים בכל מאת האחוזים לשמר אותם. ואנו נחושים להגן עליהם – כי אנחנו אלו שבנינו אותם, לא אף אחד אחר. אנחנו אלה שיצרנו אותם מתוך ניסיון החיים שלנו ולאחר שתעינו וטעינו – כך שאי אפשר לשכנע אותנו אחרת. אנחנו אלה ששילמנו עליהם בדם וביזע – כך שאנו בלתי משוחדים לגביהם.
הגבולות הנכונים ביותר הם הגבולות שמונחים על ידי הלב ולא על ידי הראש
גבולות הם צורך קיומי. אבל יותר מזה – הם גם צורך אנושי. לכן, הגבולות הטובים והנכונים ביותר הם הגבולות שמונחים ונבנים על ידי הלב ולא על ידי הראש הציני והקר. ביחסים שלנו עם עצמנו ועם אנשים אחרים – מוטב שנבנה גבולות שמקורם בלב ובנפש ולא גבולות שנובעים רק מהראש, כי אנו עוסקים באנשים ולא במכונות.
הראש הוא קר מדי. הוא טכני וצר. הוא אינו מסוגל לצפות מצבים חדשים ומורכבים. הוא אינו לוקח בחשבון את הדבר החשוב ביותר ביחסים האנושיים – הרגש. רק חכמת הלב, הרגישות והפתיחות מסוגלים לייצר עבורנו גבולות שיהיו מצד אחד קשיחים מספיק אך מצד שני פתוחים ו"נושמים". היתרון של הלב – שהוא עוזר לנו להציב גבולות גמישים מספיק שיודעים לסנן ולאבחן בין מצבים מורכבים.
וטיפ לסיום: היו כנים ואנושיים. כך תצרו לעצמכם את הגבולות הנכונים והטובים ביותר.
|