גירושין בעלייה
10 סיבות מדוע שיעור המתגרשים עולה כל הזמן? / מאת יואב ברנזון
1) עידן השפע
עידן השפע והתפתחות הכלכלה מזינים את עליית שיעור הגירושים. גירושין פורחים במצב כלכלי מצוין, משום שכדי להתגרש צריך קודם כל יכולת כלכלית לקיים מבחינה כספית שני משקי בית במקום משק בית מאוחד. בזמנים בהם הכלכלה בנסיגה גם שיעור הגירושין פוחת, משום שבמצב כזה אנשים אינם יכולים להרשות לעצמם כלכלית את הניתוק.
2) תפיסות מודרניות
התפיסות המודרניות הן גמישות ואלטרנטיביות יותר, והן אינן שמרניות כבעבר. התפיסה המודרנית מאפשרת לקיים מערכות יחסים לא רק במסגרות הקלאסיות של נישואים אלא במגוון אדיר של מסגרות אלטרנטיביות, ולכן אנשים רבים מוותרים על מסגרת הנישואים ויוצרים לעצמם מסגרות חיים זוגיות אלטרנטיביות בהתאם להעדפות האישיות שלהם.
3) יותר חופש
נישואים נתפסים במידה רבה כמסגרת מחייבת ונוקשה בעלת תפקידים ברורים. העידן הנוכחי מאפשר יותר חופש לאנשים, והוא פחות דורש מהם מחויבות לתפקידים כבעבר, דוגמת נישואים. אנשים רבים בוחרים לצאת ממסגרות נישואים מחייבות ונוקשות או לא להיכנס למסגרות כאלה מלכתחילה ובמקומם הם בוחרים מראש בחיים המעוצבים לפי תפיסות חופש גדולות הרבה יותר.
4) הדת נשחקה
ביסוד מוסד הנישואים עומדת הדת. בעשורים האחרונים מעמדה של הדת הולך ונשחק לטובת שלטון חילוני עולמי. ברגע שהדת ירדה גם קדושת הנישואים והתוקף הנצחי של נישואים התפוגג והיום נישואים נתפסים כחוזה משפטי לכל דבר, שניתן לצאת ממנו בכל רגע ולא כחוזה בין האדם לאלוהים המחייב אותו לכל חייו.
5) מימוש עצמי
נישואים מנוגדים במידה מסוימת לעיקרון המימוש העצמי. בעידן של מימוש עצמי, הישגיות והרצון להוכיח את עצמך חשיבות הנישואים הולכת ופוחתת משום שהוא מחלישה את אפשרות המימוש העצמי והיא שמה עליה כבלים שרבים אינם רוצים בהם.
6) פמיניזם ועולם העבודה הנשי
המהפכה הפמיניסטית וכניסת הנשים לעולם העבודה החלישו את מוסד הנישואים. נשים הן הבסיס לעולם הנישואים, ולכן ברגע שנשים "יצאו החוצה" והחלו להשקיע את מירב זמנם ועיקר מרצם בעולם העבודה והתעסוקה הגברי מוסד הנישואים שילם את המחיר והוקרב במידה רבה לטובת מימוש השאיפות התעסוקתיות והקרייריסטיות של נשים.
7) שחיטת הפרות הקדושות והממסדים
בעשורים האחרונים מתחוללת מהפכה עולמית של שינוי סדרי עולם. מרבית המוסדות הישנים, כמו מוסד הנישואים, הדת, הצבא, המדינה, המשפחה, הממשלה והלאום נהרסים ובמקומם צומחים מוסדות חדשים. מוסד הנישואים הוא אחד מאותם מוסדות מותקפים שבהדרגה מאבד מעליונותו ומכוחו.
8) אינדיבידואליזם
בעידן שבו הפרט תופס מקום כה מרכזי נדחקת חשיבותה של תפיסת הנישואים. הצרכים של הפרט נתפסים כחשובים יותר מהצרכים של הנישואים, הזוגיות או המשפחה.
9) העדר הנחייה, כלים ושיטות
בעידן המודרני נעלמו המסגרות הישנות שהנחו אנשים כיצד לנהל חיים, כיצד לרכוש כישורי חיים וכיצד לנהל חיי נישואים טובים. מסגרות כמו השבט, הכפר, זקני העדה, אנשי הדת והכמורה, ההורים – כל אלה הולכים ונעלמים. במציאות הנוכחית, כל אחד לעצמו ואנשים רבים גדלים ללא כלים מספקים כיצד לבנות חיי נישואים מתפקדים והרמוניים.
10) חתירה ליותר
התקופה הנוכחית היא תקופה של "יותר" מכל דבר. התאוצה בפיתוח ובקידום האנושי והטכנולוגי גורמת לאנשים לרצות לשפר, לשדרג ולשאוף לטוב ביותר. בתקופה שכזו אנשים אינם מוכנים להסתפק בחיי נישואים "סבירים". הם תופסים זאת כפשרה המנוגדת לרוח המצוינות של התקופה ולכן הם נוטים להתגרש כדי למצוא לעצמם חיים טובים, מתגמלים, מספקים ומאושרים יותר עם בני זוג שיותר מתאימים להם ויותר משקפים את השאיפות הכמוסות שלהם.
וטיפ לסיום: שיעור הגירושין ימשיך לנסוק מעלה בעשורים הבאים.
|