יחסים קשים עם אבא
מה המשמעות של יחסים קשים בין אב לבנו? / מאת יואב ברנזון
גבריות פגועה
יחסים קשים בין אב לבן תמיד נולדים על רקע של גבריות פגועה. האבא פגוע מאביו, ולכן הוא מעביר את אותה הפגיעות שלו גם לבנו. סביב הנכות הגברית המשותפת שלהם הם נלחמים ומתקתשים אחד עם השני בניסיון להוכיח את גבריותם וכוחם, אולם בכך הם רק מנציחים את החולשה ואת המום העצמי שלהם.
אבא בריא בעל גבריות מתפקדת וטובה אינו יוצר מלחמה או מאבק עם בנו אלא מטפח אותו ויוצר אחוות גברים. לעומת זאת, אבא פגוע, קיצוני, חלש אופי, מפוחד ואלים הופך גם את בנו לכר החבטות שלו ולפורקן לתסכולים שלו.
אימפוטנציה ואומניפוטנציה
אבות שמסוכסכים עם בניהם הם תמיד אבות בלתי צפויים, חסרי גבולות, אלימים, ביקורתיים, טעונים, ילדותיים ולא מסופקים. זה לא משנה כמה הם מצליחים בחייהם – הם אף פעם אינם מרגישים טוב עם עצמם, הם אף פעם אינם מרוצים, הם תמיד ביקורתיים כלפי עצמם ותמיד מניעים את עצמם דרך רגשי נחיתות וחולשה.
אבות שהגבריות שלהם פגועה נעים בין שני קטבים: מצד אחד, הם מרגישים מסורסים, חלשים ואימפוטנטיים. מצד שני, הם מנסים להוכיח שהם גבריים על ידי התנהגות אומניפוטנטית, סופר-גברית, אלימה, מבזה וחזקה מדי כלפי סביבתם הקרובה.
טרגדיה דורית
פגיעות גברית היא תופעה שעוברת מדור לדור. סבא חלש יעביר לבנו את החולשה שלו וזה יעביר לנכדו את אותה החולשה. הטרגדיה הדורית היא שכל דור ודור של גברים מנסה לפתור את הבעיה הגברית שלו וכל דור ודור נאלץ להילחם בדור הקודם כדי להשתחרר מהנצחת הטרגדיה הדורית הזו.
חשוב להבין, שאבא מסורס ולא גברי רוצה מצד אחד להוכיח שהוא גברי אבל מצד שני אינו מאמין בכך כי הוא רגיל לחיות בתחושה של פגיעות גברית. ולכן, הוא יאלץ גם את בנו לקבל ולהפנים את הדפוס הגברי הנכה והחלש שלו – למרות שהכמיהה העמוקה שלו היא להשתחרר מהנכות שלו ולהיות גבר מאוזן ואמיתי.
וטיפ לסיום: אבא פגוע מבחינה גברית הוא אבא בוגדני, אלים, בלתי צפוי, טעון וחסר ביטחון עצמי המנהל יחסים מעוותים עם נשותיו ועם בניו.
|