|
העולם הישן נגד העולם החדש
הברקזיט וניצחון טראמפ משקף את ניצחון העולם הישן על העולם החדש - מדוע? / מאת יואב ברנזון
הצעירים מול המבוגרים
העולם הישן והעולם החדש נמצאים במלחמה חזיתית - והעולם הישן מנצח בגדול. אנחנו רואים זאת היטב בשנת 2016 (תחילה בברקזיט, בהמשך בבחירת טראמפ כנשיא אמריקאי, אגב המבוגר ביותר שנבחר אי פעם) ונראה זאת ביתר שאת ב-2017 (שבה עתידה אירופה להפוך ליבשת ימנית ושמרנית).
מהו העולם החדש? העולם החדש הוא העולם של הצעירים, אלה שחיים במרכזי הערים החדשניות ומחוברים לרשתות החברתיות ולטכנולוגיה ובטוחים שכל העולם הולך אחריהם. הם דוחפים לשבירת כל הגבולות, לעולם גלובלי פתוח, לרב-לאומיות ורב-תרבותיות ולטשטוש המושגים הנקראים זהות לאומית, היסטוריה, מגדר, היררכיה או ערכים. הם שואפים לעולם נטול שורשים או זהויות מוגדרות. לעומתו, העולם הישן מובל על ידי המבוגרים (אנשים מעל גילאי 40). אלה אנשים עם וותק וניסיון חיים שאינם מתלהבים בלשון המעטה מהמציאות המודרנית שמבוססת בעיקר על אינדיבידואליזם, פירוד, נוחות ואנוכיות ללא ערכים חזקים ורשת סוציאלית, ללא סולידריות ותחושת שייכות, ללא כלכלה יציבה ועתיד כלכלי וללא שורשים וקרקע. הם סבורים שהמציאות המודרנית היא קטסטרופה ושהעולם החדש נוהג בצורה מסוכנת וחסרת זהירות. לרובם אגב, אין בעולם החדש והמתקדם שום עתיד תעסוקתי אחרי גיל 40 וזהו אחד החששות הגדולים של הדור המתבגר.
הכלכלה החדשה מול הישנה
אותו המתח בדיוק קיים גם בין הכלכלה החדשה לזו המסורתית. הכלכלה החדשה מבוססת על תכסיסים כלכליים ועל תחזיות ורודות מדי. היא ספקולטיבית ולא יצרנית ועיקר כוחה הוא בפיתוחים טכנולוגיים (רובם אגב חסרי תכלית ומיותרים, מיעוטם הוא מהפכני וחשוב). הכלכלה המסורתית לעומת זאת היא סולידית, אמיתית ופרקטית הרבה יותר. היא מבוססת על מפעלי תעשייה כבדה מהדור הישן, על מפעלי פלדה, מכרות פחם, יצרני רכב וחקלאות.
הכלכלה החדשה יצרה אופקים אינסופיים עבור שכבת אנשים דקה ביותר שהתעשרו ממנה במספרים מפלצתיים, אולם היא חירבה את חייהם של מיליארדים ונטלה מהם את התעסוקה, את הביטחון הסוציאלי, את תחושת הכבוד והגאווה. מאות מיליוני אנשים נפלטו בגללה החוצה ממעגל העבודה ואיבדו את מקום עבודתם במפעלי הרכב, במכרות הפחם, בשדות. אנשים אלה ברובם הם האנשים "הפשוטים" וחסרי ההשכלה, אנשים שאינם חווים את המהפכה הטכנולוגית ואינם מתגוררים במנהטן או בפאלו אלטו שבעמק הסיליקון.
נשים מול גברים
מלחמת העולמות מתבטאת כמובן גם במישור המגדרי. נשים וגברים נמצאים מזה מספר עשורים בתהליכי התנגשות קטלניים. יחסי הכוחות משתנים, הצדדים מצחצחים חרבות והמאבק על השליטה והבכורה, על עמדות כוח ומפתח הוא מאבק יומיומי הכולל שטיפות מוח, התגייסות נרחבת של התקשורת הרשמית וסיכולים ממוקדים כל יום וכל שעה.
הגברים מייצגים את העולם הישן, הרציונלי, היצרי, הברור והוודאי. הנשים את העולם הפתוח, הליברלי, החופשי, הא-מיני. המאבק הוא שוב בין מסורת לקדמה, בין מה שנתפס כשוביניסטי, כפייתי או מיושן (הצד של הגברים) לבין הצד הנשי (מתקדם, שוויוני, מכבד וחופשי). המאבק הזה, כמו מטוטלת, תפס פנייה חזקה מאוד ימינה, כאשר הנשיא הנבחר טראמפ מביא אתו דיבור סקסיסטי מוצהר, השפלת נשים ואמונה בעליונות הגברים. אין ספק שבמאבק הזה השמרנות והשוביניזם זכו בניצחון היסטורי והם מבטאים שאיפה עמוקה ותת קרקעית בעיקר אצל גברים אך גם אצל חלק מסוים מהנשים השמרניות לחזרה לערכים זוגיים של פעם על יתרונותיהם וחסרונותיהם. אגב, אחת הטענות העיקריות של מתנגדי הליברליזם הנשי הוא שפמיניזם ושוויון מדכאים ומסכלים כל אפשרות לרומנטיקה מהסוג הישן ושל חיזור של ממש בין גברים לנשים.
עירוניים מול כפריים, משכילים מול חסרי השכלה, ימנים מול שמאלנים
עוד ממד בו מלחמת העולמות באה לידי ביטוי הוא הממד הסוציולוגי והפוליטי. העירוניים הליברליים התעלמו מהאזרחים הכפריים הפשוטים וחסרי ההשכלה אך הם חטפו מהם סנוקרת רצינית. לפתע התברר שהערים המרכזיות אינן מובילות את המדינה אלא דווקא מי שמוביל את העולם הם הכפריים הנידחים שבהם מתגוררים האנשים הפשוטים, השמרנים, הלאומניים של פעם (ניתן לכנות אותם "הארצי בנקרים" המודרניים). מפתיע אך נכון.
ובמישור הפוליטי הימין והשמאל מנהלים אף הם מלחמת עולם חסרת פשרות והביטויים ביניהם הופכים קיצוניים יותר ויותר. המערכה ביניהם כבר מזמן הוכרעה ולכן המאבק הגלוי ביניהם הוא בסך הכל קצף על פני המים. מתחת לפני השטח ישנם זרמים מאוד חזקים הדוחפים למהפך ימני שמרני בכל העולם המערבי החל מאמריקה ואנגליה וכלה בצרפת, גרמניה, איטליה ועוד. ישנה כמיהה למנהיגים חזקים, מבוגרים, רציניים וסולידיים הרוצים לשוב לערכים המסורתיים. אגב, לא רק במערב התופעה הזו מתחוללת אלא גם ביתר חלקי העולם בדגש על המזרח התיכון (ארדואן, סיסי ופוטין שמגלה מעורבות אדירה במזרח התיכון). וגם בישראל הקטנה ישנו תהליך מתמשך של תזוזה ימינה לכיוון שמרנות, דתיות, לאומיות ולאומנות - תהליך זה ימשיך ביתר שאת בשנים הקרובות.
וטיפ לסיום: העולם הולך אחורה בזמן. הוא שואף לחזור ליציבות, לוודאות, לביטחון התעסוקתי ולהגדרות הברורות של לפני 30 שנים. המהפכה הליברלית והקדמה הטכנולוגית לא התנחלו בליבם של האנשים הפשוטים המרכיבים את הרוב האזרחי במערב ובעולם בכלל. אנשים אלה רוצים שייכות, תעסוקה, וודאות וחלוקת תפקידים בין נשים לגברים. הם מאסו בעולם הרב-תרבותי החדש (שאת עקרונותיו הם מעולם לא הבינו), בכלכלה הטכנולוגית החדשה (שהם מעולם לא שותפו בה או הבינו כיצד היא עובדת), ובמודל הזוגי השוויוני החדש (שהם מעולם לא אהבו או התחברו אליו). העולם מתקדם קדימה אל העבר.
עשו לנו לייק והפיצו את המאמר בקרב החברים שלכם
|
|
|