זוגיות נוסח ישראל - איך זה אמור לעבוד, מה הבעיות וכיצד לפתור אותן? / מאת יואב ברנזון
הזוגיות הישראלית הטיפוסית
הזוגיות הישראלית הטיפוסית בנויה בשיטת "הכל כלול". באמצעות השיטה אתם בעצם מקבלים הכל: גם קשר זוגי רומנטי, גם ילדים (ועדיף הרבה), גם קריירה לשני ההורים וגם בעלות משותפת על בית.
לכאורה אתם מקבלים כל מה שניתן לבקש - וזה בדיוק מה שגורם לישראלים לרצות כל כך את הנוסחה הזוגית הזו. הישראלים חשים שבאמצעות שיטת "הכל כלול" הם מקבלים את כל מה שיש לחיים הזוגיים להציע. שהם לא מאבדים דבר ולא צריכים להקריב דבר. הכל ניתן להם במקום אחד.
הלחץ החברתי הישראלי מכתיב נוסחה מאוד מסוימת שהיא "הנכונה"
למעשה, כל חריגה מהנורמה הזאת, משיטת "הכל כלול", נחשבת ל"טעות" במונחים ישראליים. החברה, באמצעות אנשיה, לוחצת את הזוגות הצעירים להיכנס לתוך השבלונה הזו ואינה מניחה להם לבחון אפשרויות אחרות.
הלחץ המופעל על הצעירים הוא אדיר. סוג של מכבש. לעבוד, להתחתן ולהביא ילדים במקביל. לעשות את "הכל" בבת אחת - ובדרך כלל גם ללא עזרה משמעותית אמיתית מצד המדינה או מצד המשפחה המורחבת.
החסרונות והיתרונות הברורים של השיטה הנוכחית
היתרונות הבולטים של שיטת הכל כלול הם:
1. יש הכל, ולכאורה לא חסר דבר.
2. כולם מאמינים באותה השיטה כך שמי שבוחר בה נהנה מתחושת שייכות ותמיכה חברתית.
3. השיטה מקדמת אנשים בצורה מאוד מהירה במעלה סולם החברתי - לאנשים שבוחרים בשיטה יש עבודה, יש בית, יש ילדים והם נשואים.
אולם לצד היתרונות יש גם לא מעט חסרונות, המתבררים במשך הזמן ולא בהכרח מייד:
1. יש אמנם הכל אך האיכות לא משהו. עם הזמן, האיכות הולכת ונשחקת עד לא נותר כמעט כלום משותף בין בני הזוג.
2. העומס על שני ההורים הוא עצום כי כל אחד מהם צריך גם להיות הורה וגם לנהל קריירה אישית.
3. אחרי שלב ההתקדמות הראשוני מגיע שלב הבלימה, ומשלב הבלימה נוצרים מתחים, לחצים ותסכולים גדולים אצל בני הזוג.
4. השיטה מעודדת לכאורה נישואים אבל היא גם אחת הסיבות המרכזיות לגירושים, כי היא שוחקת את בני הזוג והיא מאולצת ולא טבעית.
5. השיטה מתאימה יותר לזוגות שוויוניים שבהם אין פערים בין הגבר לאישה אבל היא אינה מתאימה לזוגות שבהם יש פערים בין הבעל לאישה.
השיטה הלא ישראלית - מה קורה בעולם הגדול?
להבדיל מישראל, בעולם הגדול ישנה פתיחות לבחון שיטות אחרות ומודלים אחרים של חיים זוגיים משותפים מבלי לקדש "דרך אחת" כדרך הנכונה "היחידה". אחד המודלים הנפוצים בעולם הוא כמובן המודל הזוגי הקלאסי בו אין שתי קריירות בבית אלא רק אחת (ברוב המכריע של המקרים רק של הגבר) ואילו האישה מטפלת בענייני הבית, הילדים, לעיתים יש לה עבודה במשרה חלקית שאינה מאיימת על עיסוקיה האישיים.
בישראל, מודל כזה אינו מקובל ונשים רבות רואות בו השפלה או ביזוי האישה. יש רבות שסבורות שמדובר במודל לא הוגן ושוביניסטי. לעומת זאת, בעולם הרחב אין תפיסה כה שבלונית וצרה כלפי המודל הזה, וכך יוצא באופן אבסורדי שנשים רבות באמת נהנות מחיים מרווחים ורגועים במודל הזוגי הזה אך לא בישראל אלא רק במדינות אחרות. בעוד שאישה שתבחר לחיות בזוגיות כזאת בישראל תזכה לקיתונות של ביקורת והרמות גבה מצד חברותיה הנשים, בחו"ל היא תתקבל בברכה וללא שום בעיה מצד נשים וגברים כאחד.
וטיפ לסיום: אישה שמעוניינת להקדיש את זמנה לגידול הילדים, לטיפוח הבית ולהשקעה בזוגיות לא תוכל לעשות זאת עם כל הלב וההשקעה אם במקביל היא עסוקה גם בטיפוח קריירה ובעמידה בלחצים היומיים של פרנסה בישראל. נשים שבוחרות בשיטת "הכל כלול" הישראלית אמנם משיגות כביכול הכל, אבל במחיר של לחצים, מתחים, בינוניות זוגית ואימהית ובסופו של דבר גם סיכויים גבוהים מאוד לגירושין עם השנים. לעומתן, אישה שלוקחת את זמנה בידה, מגדלת את הילדים כפי שצריך, מאפשרת לבעל למצות את כושר הפרנסה שלו ולוקחת על עצמה את יתר המטלות היומיומיות נהנית גם מיציבות כלכלית ושקט נפשי, גם מחופש בחירה רחב (להבדיל מהלחץ והריצות האינסופיות האופייניות לנשים שחיות בשיטת "הכל כלול") וגם מאיכות זוגית גבוהה. בדרך זו היא מונעת שחיקה ביחסים הזוגיים ומבטיחה עתיד ורוד בהרבה לעצמה ולבני משפחתה.
עשו לנו לייק והפיצו את המאמר בקרב החברים שלכם
|