מתי יחסים זוגיים הם סימטריים ומתי הם לא? / מאת יואב ברנזון
הגבר החזק והאישה החלשה - יש סימטריות או לא?
ביחסים לא שוויוניים בהם לדוגמה הגבר הוא החזק הדומיננטי והאישה היא החלשה והפאסיבית - אין וגם לא יכול להיות שוויון. כל הבסיס וכל ההיגיון של קשר זוגי כזה הוא חוסר שוויון.
למרות הרצון של אנשים בסימטריה, בתחושה של שוויון, בהרגשה שהם לא נחותים, תלויים או גורלם לא נתון בידי אחרים - ביחסים לא סימטריים אין סימטריה, ולכן יש לראות יחסים כאלה כיחסים שמלכתחילה מובילים למצב של תלות הדדית: האישה תלויה בכוחו של הגבר ואילו הגבר מועצם ולכן גם תלוי בחולשתה של בת זוגתו.
הזוג השוויוני - הנוסחה הסימטרית היא טבעית לזוג כזה
זוג שוויוני בדרך כלל בונה את הזוגיות שלו מהיום הראשון על שוויון משום שנקודת הפתיחה היא שוויונית וגם ההמשך מעוצב ככזה. שני אנשים שנמצאים במעמד שווה, מצליחים בצורה דומה, מרוויחים בצורה דומה ומשיגים דברים דומים יחסית.
במצב כזה, הסימטריה היא טבעית, בלתי נמנעת והיא חלק בלתי נפרד מהחוזה הזוגי עוד מיומו הראשון. אף אחד לא מרגיש "אדון" או "עבד" אלא שני בני הזוג מרגישים שווים לכל דבר, וכמובן גם נוטלים על עצמם עומסים וחובות דומים.
לא תמיד ניתן להגיע לסימטריות
בקשר לא שוויוני לא ניתן להגיע לסימטריה והדדיות בקשר, כי שני בני הזוג אינם חולקים מטלות דומות או חובות דומים. לדוגמה, אחד מנהל כמעט הכל, אחראי על הכל ומפרנס בלעדי ואילו השני מסתפק בתפקידים מינוריים ואינו מגלה יוזמה או הובלה בקשר.
כתוצאה מכך, לא ניתן לבוא ולדרוש שוויון משום שהשוויון מעולם לא היה חלק מהקשר, חלק מהחובות, חלק מהנטלים. רק ברגע שיש שוויון בחובות, באחריות, בעומסים ובקשיים - יש גם שוויון בזכויות.
זוגיות שווה
זוגיות אינה מקום של שוויון בהכרח. ודאי לא של תחרות. אנשים הם מטיבם שונים וכל אחד מבני הזוג אמור להתפתח בקצב שלו, בממדים שלו, באזורים הטבעיים שלו.
הדרישה של בני זוג רבים, שהם רוצים להרגיש שווים, שוויוניים, שהם רוצים חלוקה שווה של הכוח ושל הזכויות של הזוגיות שלהם היא משוללת יסוד. היא נכונה רק במידה ולכל אורך הזוגיות היה נטל שווה והייתה חלוקת אחריות מלאה ושוויונית. אין הצדקה לבקש שוויון בזכויות, כשכל השנים החובות חולקו בצורה לא שוויונית בעליל.
וטיפ לסיום: השאיפה לשוויון ביחסים לא מובילה לאושר או להצלחה זוגית. הצלחה זוגית נובעת מהיכולת של כל אחד מבני הזוג להסתכל על חצי הכוס המלאה שלו, למצוא את האושר הפרטי שלו ולהתפתח במקומות ובתחומים שעושים לו טוב. שוויון הוא פיקציה שכביכול מבטיחה אושר והצלחה זוגית כשלמעשה היא מסמלת תסכול, תחרותיות בקשר ורצון להכניע את הצד השני.
עשו לנו לייק והפיצו את המאמר בקרב החברים שלכם
|