שפע מוביל לדיכאון - מדוע וכיצד יוצאים ממלכודת הנוחות? / מאת יואב ברנזון
עידן השפע הוא מלכודת נוחות מסוכנת
בעידן השפע אחוז הדיכאון רק עולה. לכאורה זה לא הגיוני כי שפע אמור להעלות את רמת החיים, את איכות החיים ואת האופטימיות הנפשית. אבל למעשה, זוהי תוצאה בלתי נמנעת של חיים קלים ונוחים מדי, המובילים לתפיסה של "חיים חסרי תכלית או משמעות".
כשהכל נוח, נגיש, מהיר ומיידי, כשהכל לכאורה אפשרי וקל - אין משמעות אמיתית לחיים. החיים לא "נוגעים" כי הם הופכים מתוחכמים, מורכבים, וירטואליים ורחוקים מאוד מהחיים הפשוטים והמספקים של פעם. מכאן הדרך לדיכאון היא מהירה וכמעט בלתי נמנעת.
למעלה מחמישים אחוזים מהאוכלוסיה סובלת מסוגים שונים של דיכאון וחוסר חיות
דיכאון היא הגדרה מאוד רחבה. לא מדובר רק בדיכאון קליני עמוק ומשתק. מדובר בכל דרגות הדיכאון החל מהצורה הקלה ביותר ועד הקשה והמשתקת ביותר. על הספקטרום הזה נמצאים הרבה מאוד אנשים במערב.
ניתן לומר, שברוב המקרים, ככל שמתרחקים מהחיים הפשוטים וחיים את החיים בצורה קלה ונוחה מדי - כך יורדת החיות והחיוניות של האדם. הוא אינו שורד, הוא אינו נלחם, הוא אינו מתאמץ, אלא הוא מתנוון. ואדם מנוון הוא אדם משועמם, ריקני שאינו ממצה את עצמו. הוא חי פחות והוא מדוכא יותר.
אינטנסיביות, מאמץ, מאבק והישרדות - הם המנוע של האושר והחיות
האדם בנוי למאבקים. התוכנית "הישרדות" מגלמת מראה לחברה המודרנית השופעת והשבעה המנסה ליצור באופן מלאכותי תנאי הישרדות קיצוניים כדי לצקת תוכן כלשהו למתחרים, לצופים, לאירוע כולו.
כדי להיות מאושר וכדי להתרחק ממגפת חוסר החיות שהולכת ומתרחבת בחברה השבעה והמדושנת המערבית - יש ליצור באופן מלאכותי תנאי חיים אינטנסיביים, ממצים, משמעותיים ופשוטים. למשל, כאשר אנשים הם עסוקים, פוריים, עושים מגוון של דברים ולא נחים - הם גם מאושרים יותר כי במקום להתעסק בעצמם ובבעיות שלהם הם יוצרים, עושים ופועלים.
אקטיביות ומאמץ יבטיחו את בריאותכם הנפשית, אחרת תתנוונו מהשפע
כמו במשקל הגוף, מי שחי בעידן השפע ואוכל מכל השפע המוצע והזמין בחנויות - קרוב לוודאי שיהיה שמן ואולי אף שמן מאוד. רק אם באופן מלאכותי, הוא יעשה ספורט בצורה אינטנסיבית ובכך ידמה את התנאים ההישרדותיים של פעם, רק אז הוא יוכל להצליח לשמור על משקל גוף בריא ומאוזן.
במילים אחרות, החברה המודרנית המבוססת והמשגשגת מובילה בהכרח לאבדון, ניוון ודיכאון. מי שחי בחברה הזו מבלי שהוא פועל בצורה מודעת כדי לאזן את נזקיה - יפול לדיכאון, להשמנה, לחוסר חיות ולחוסר משמעות בחיים. רק אלה שיוצרים באופן מלאכותי תנאים "מיוחדים" המאזנים את השפע ומכניסים לחיים גם הכרח, מאמץ והישרדות - הם אלה שבסופו של דבר נהנים משני העולמות, מהשפע אבל גם מהפשטות.
וטיפ לסיום: מנוחה ורגיעה, קלות ונוחות - כל אלה אינם מומלצים בעידן שכולו נוחות וזמינות. חיים של עבודה, מאמץ, עשייה ופוריות הם הדרך לאזן את השפע ולהכניס לתוכו גם יסודות של פשטות. לדוגמה, תינוק המקבל כל יום צעצוע חדש ויש לו חדר מלא משחקים יאבד בהכרח את הקשר והמגע עם החפצים האלה כי אין להם משמעות בחייו. לעומתו, תינוק שיש לו מספר ספור של צעצועים לשחק איתם ייקשר אליהם ולא ישכח אותם כל חייו. עודף ושפע אינם בהכרח מובילים לשגשוג הנפש והנשמה, בדיוק להפך. חוסר מסוים, במידה, הוא זה היוצק משמעות, חיבור וקשר למציאות.
עשו לנו לייק והפיצו את המאמר בקרב החברים שלכם
|