תשישות כרונית
תופעת התשישות הכרונית – מהם מקורותיה וכיצד ניתן להתמודד עימה? / מאת יואב ברנזון
מחלת הנשיקה ומחלת היאפים
תשישות כרונית נובעת משחיקה רגשית רצופה במשך שנים. המחלה מתעוררת בדרך כלל אצל אנשים הנמצאים בסוג של מירוץ רגשי ונפשי, אנשים שאינם יודעים להרפות, אנשים הנמצאים ברמות לחץ גבוהות ביותר, אנשים המתישים את עצמם במחשבות כפייתיות וטורדים את מנוחתם ושלוותם במשך שנים.
תשישות כרונית מגיעה מסוג של עודף מוטיבציה, לחץ חזק מדי להתקדם, ביקורת עצמית ולעיתים אף שנאה עצמית, מצבי דחק ומתח מתמשכים, חוסר מוכנות לשמוח ולהינות מהחיים ותחרותיות יתר.
חוסר יציבות וחוסר גבולות
לאנשים החולים במחלת הנשיקה או במחלת היאפים ישנה בעיה של חסר יציבות נפשי, ניתוק רגשי, חוסר גבולות לאמביציות שלהם, נטייה לשכלתנות יתר, צורך בהישגים חיצוניים ובסמלי סטטוס, אובדן של תמימות, נאיביות ופשטות.
תשושים כרונית הם אנשים הדורשים מעצמם יותר מדי, שאינם מניחים לעצמם להיות אנושיים, שאינם יודעים לנוח ושמבקרים את עצמם בצורה בלתי פוסקת. בעייתם המרכזית היא הניסיון שלהם לטרוף את החיים בביסים גדולים מדי.
כיצד מתמודדים עם המחלה? צמצום ורגיעה
הפתרון לבעיית התשישות הכרונית היא אימוץ אורח חיים והרגלי חיים חיוביים ובריאים יותר, צמצום הרעב להשגים בלתי פוסקים, יציאה להפסקות של רגיעה במהלך היום יום, בסופי שבוע ומדי חודש בחודשו, פתיחות להנאות היום יום והתמקדות לא רק במטרות הגדולות אלא גם בדברים הקטנים.
תשישות כרונית היא בסך הכל הדרך הפשוטה והישירה של הגוף לומר בעצם: "אני זקוק למעט מנוחה. אינני עומד בעומס הציפיות והמטרות שמעמיסים עליי בבת אחת".
וטיפ לסיום: הקשיבו לגופכם עכשיו – ולא רק כאשר הוא קורס.
|