מהי מהפכת ההמונים וכיצד היא משפיעה ומשליכה על כל אדם בעולם? / מאת יואב ברנזון
המהפכה החקלאית, התעשייתית והקפיטליסטית
שלוש מהפכות גדולות התרחשו בעידן המודרני: החקלאית, התעשייתית והקפיטליסטית. המהפכה החקלאית אפשרה יצירת שפע של מזון. התעשייתית אפשרה שפע של מוצרים. והקפיטליסטית אפשרה שפע של ממון.
אלא שכיום, המהפכה הקפיטליסטית הגיעה לסוף דרכה. חסרונותיה הם: ניצול, פגיעה בחלשים, מיעוט עשיר בצורה קיצונית ורוב מדוכא ועני, השתלטות על מוסדות השלטון ועל התהליכים הדמוקרטיים והפיכתם של נציגי "העם" לבעלי הברית של ברוני הכסף, זיהום כדור הארץ ובעיקר יצירת מונופולים ותאגידי ענק, ובראשם המדינות עצמן, שמנהלים בפועל את העולם לטובת תאוות בצע גרידא.
ההמון אל מול הממסד
בעשור האחרון מתנהל מאבק חזיתי בין ההמון - בעולם כולו - לבין הממסד, השלטון ומערכות הכלכליות והקפיטליסטיות הקיימות. בישראל, המאבק הזה הגיע לשיא במחאת 2011. אולם גם אחרי המחאה, ההמון עסוק ביצירת דרכים כיצד לערער את הסדר הקיים, את שלטון הממשל, כיצד לבנות דרכים עוקפות כדי להבריא את הכלכלה וכיצד להביא רווחה לאזרחים והוזלה של השירותים והמיסים.
מעבר למחאות המוניות, מאבק בניצול מצד חברות מסחריות ותאגידים ציניים, הורדת מחירים על ידי חרם צרכנים, תחקירים אפקטיביים (דוגמת משקל הקוטג' השקרי שפורסם לפני כמה ימים על ידי אדם פרטי בפייסבוק) ודיון ציבורי ער בעיקר בתקשורת הקלאסית והאלטרנטיבית - קמות ועלות שיטות ומערכות חדשות כמו פטריות אחרי הגשם שמטרתן הוא ערעור הסדר הישן ויצירת סדר חדש שבו ההמון הוא הריבון והוא זה שמניע את הכלכלה בכוחות עצמו. זו למעשה המהפכה הרביעית: מהפכת ההמונים.
הרס המבנים הקיימים ובניית מערכות כלכליות חדשות
אובר (uber), איירביאנבי (airbnbn) ועוד שלל אדיר של חברות ומיזמים כמו קיקסטארטר (kickstarter) - יוצרים את "הכלכלה השיתופית" או את כלכלת ההמונים החדשה והם מסמלים את המהפכה הרביעית: מהפכת ההמונים. מדובר במהפכה חדשנית, על פי רוב טכנולוגית אם כי לא בהכרח, היא יוצרת קשר בלתי אמצעי בין בני אדם מכל העולם, היא אוטנטית והיא מייתרת את הצורך במתווכים, ובראשם מוסדות המדינה והכלכלה הקלאסית, היקרה, הקפיטליסטית והסינטטית.
כלכלה זו נלחמת כרגע על מקומה. הכלכלה הקלאסית נלחמת בה, בדיוק כפי שהרפואה הקלאסית ניסתה להילחם ברפואה המשלימה - ונכשלה כישלון חרוץ. למשל, בתי המלון הקלאסיים נלחמים בתופעת airbnb (מערך השכרת דירות נופש על ידי אנשים פרטיים) כפי שנהגי המוניות נלחמים באובר (מערך הסעות המונים על ידי אנשים פרטיים).
דמוקרטיה ישירה של העם למען העם
אין ספק שכלכלת ההמונים היא כלכלת העתיד. היא זולה, ישירה, פשוטה ונטולת בירוקרטיה. היא מהנה יותר, נכונה יותר ומתאימה יותר לעידן הנוכחי. זוהי כלכלה מהפכנית משום שהיא משקפת גישה חדשה שמחייה מחדש את המושג "דמוקרטיה - שלטון העם, על ידי העם, למען העם". מהפכה זו:
1. מאפשרת לאנשים ליצור קשר ישיר אחד עם השני ללא מתווכים וכך גם להוזיל עלויות וגם ליצור יחסים קרובים ואינטימיים.
2. מאיימת על השלטון המרכזי, על המדינה ועל כלכלות העבר כי היא יעילה וזולה יותר.
3. הופכת את היוצרות: היא גורמת להמונים (לאזרחים) ליטול שליטה על חייהם ולא להיות תלויים במדינה.
4. מעניקה לאנשים את האפשרות לבטא את עצמם, ליצור, להיות גמישים לגבי פתרונות המחייה שלהם.
5. מעניקה חופש אישי גדול יותר לאזרחים לצד זה שהיא מגבילה את כוחה של המדינה ומקטינה את השליטה שלה באזרחים.
אל מול הבירוקרטיה המסורבלת, המדינה הנוקשת והאטומה, חוסר היצירתיות שבשלטון, הרצון לשמר את המונופולים המסחריים ובראשם מנגנון המדינה שהוא מונופול בזכות עצמו - עומדים האזרחים הפשוטים שמשיבים מלחמה שערה לא באמצעות מחאות או הפגנות (שיטה ישנה ולא אפקטיבית לכופף את המדינה או ללחוץ אותה) אלא על ידי מיזמים פורצי דרך, חדשניים ומהפכניים שפשוט מערערים את הסדר הישן ומחייבים את אנשי הסדר הישן להשתנות.
וטיפ לסיום: במקום למחות ולצעוק, במקום לקוות שהשלטון והממסד ישתנו - האזרחים יוצרים מערכים ופתרונות חדשניים ויצירתיים שנוטלים את הכוח מהשלטון ולמעשה יוצרים מציאות חדשה שהשלטון חייב להתאים את עצמו אליה. זו מהפכת ההמונים והיא התשובה האפקטיבית היחידה לאטימות השלטון הקפיטליסטי שמזמן אינו דמוקרטי ובוודאי שאינו פועל לטובת העם אלא לטובת עצמו ולמען אנשי ההון.
עשו לנו לייק והפיצו את המאמר בקרב החברים שלכם
|