הגישה הכוחנית מפנה את מקומה לגישה דיפלומטית, גמישה ומסחרית - הכיצד? / מאת יואב ברנזון
תפיסת הכוח של בוש אל מול הדיפלומטיה הסוציאלית של אובמה
מינויו של אובמה לנשיאות אמריקה לפני למעלה מ-5 שנים מסמל שינוי עמוק מאוד בגישה האמריקאית ועידן חדש בארצות הברית ובעולם כולו. ממצב צבירה של כוחניות, צבאיות, עקשנות, אלימות, תקיעות ופוליטיות אמריקה עוברת בהדרגה לעידן של המאה ה-21.
בעידן הזה הכוח מפנה את מקומו לדיפלומטיה, הצבאיות מפנה את מקומה לסוציאליות, הכוחנות והאימפולסיביות מפנים את מקומם לחשיבה, לתכנון ולאסטרטגיה, העימותים והשנאה מפנים את מקומם לפסיכולוגיה ולהבנת הצד השני.
שינוי אסטרטגי
אמריקה משתנה. היא הופכת לאומה מרוככת, חכמה, מבינה ואמפטית יותר. היא מנסה לפתור סכסוכים בדרכי הדיפלומטיה ולא בדרכים צבאיות. היא עושה הכל כדי לשמר את מעמדה אבל בדרך שיוויונית ונכונה יותר ולא בדרך מתנשאת ופטרונית.
השינוי הזה משפיע על כל העולם. הוא יוצר עידן חדש של מתינות, עדכניות, חדשנות וחשיבה מחוץ לקופסה. הוא נובע מהבנה פשוטה: מלחמות כרוכות בהוצאות עצומות. מאבקים עולים הרבה כסף. שנאה והסתה יוצרים נזקים כלכליים וחברתיים. לעומת זאת, פייסנות, משא ומתן, שיחות ופשרות הגיוניות זולות בהרבה ואינן כרוכות בקורבנות והרוגים.
היתרונות הדיפלומטיים לחיי בחיי היום יום
דיפלומטיה היא כלי אפקטיבי לא רק ברמה של מדינות אלא גם בחיי היום יום של האדם הפשוט. ויכוחים ועימותים עולים הרבה - שיחה או הבנה פסיכולוגית זולים בהרבה.
אימוץ של קו דיפלומטי בחיי היום יום יכול להקל על החיים מאוד, להוזיל את עלויות המחייה הנפשיות והרגשיות, לרכך תסכולים ולפתור מאבקים לעיתים בדקות.
כיצד מיישמים?
ניתן לבוא לחיים מגישה מקובעת, קשה, כוחנית ומתעמתת. גישה שבה אסור לוותר לעולם, כל ויתור הוא השפלה, יש לחסל את היריב, יש להשפיל ולדכא את הצד השני, אין מקום לשום מצמוץ ועל כל דבר צריך להיאבק במרץ ובחירוף נפש.
לעומת זאת, ניתן לבוא מגישה "רכה" בהרבה. גישה מבינה ואמפטית. גישה שאינה מסמלת ביטול עצמי אלא מתן מקום לצד השני, הסתכלות על התמונה הגדולה, איזון בין אינטרסים נוגדים ויכולת להכיל אנשים שהם שונים מאיתנו.
וטיפ לסיום: ללא אימוץ של דיפלומטיה בחיי היום יום מאבקים ועימותים הם בלתי נמנעים, כך גם הנזק והמחיר הכבד שהם גובים מאיתנו.
עשו לנו לייק והפיצו את המאמר בקרב החברים שלכם
|