מה ההבדל בין תפיסת עולם ריאלית לתפיסת עולם הומניסטית? / מאת יואב ברנזון
תפיסת עולם ריאלית
תפיסת עולם ריאלית היא תפיסת עולם שמרנית, הישגית ומסורתית ששמה את הדגש על מחוייבות, תפקידים, פרפקציוניזם, סדר, איפוק, ויתור על העצמי ומשמעת מאוד גדולה במטרה להגיע להישגים ולמעלה הסולם החברתי.
תפיסת עולם ריאלית דומה מאוד לתפיסה הדתית. היא שמה את האדם בצד, ואת התפקיד והמחוייבות במרכז. קודם כל נמצאים החובות, המאמץ, התחרות והמסגרת ורק אחר כך, אם בכלל, הזכויות האנושיות או ההנאות הפרטיות.
האחריות והמחוייבות מעל לכל
אנשים בעלי תפיסת עולם ריאלית אינם רואים את עצמם, אלא הם רואים את התפקיד שלהם בחיים או את התפקיד שמצופה מהחיים שלהם. להיות אנשים אחראיים, להיות הורים טובים, להיות אנשי מקצוע מצויינים, להצליח, להשיג ולהתקדם - כמו כולם.
אנשים כאלה אינם מכירים באמת באני הפרטי שלהם. האני הפרטי הזה אינו חשוב להם כל כך אלא הוא בעצם די שולי בעיניהם. החופש האישי, הביטוי הייחודי, השחרור ממחוייבות ואחריות - כל אלה אינם נתפסים כדבר לגיטימי או אפשרי, ולכן הוא נזנחים או מוסטים הצידה לטובת הערכים החברתיים המקובלים של הצלחה, התקדמות, הישגיות ותחרות.
תפיסת עולם הומנית
תפיסת עולם הומנית אינה שמה את הדגש על המחוייבות וההישגיות אלא על החופש האישי והאושר הפרטי. בתפיסה ההומניסטית והרומנטית, האדם הוא במרכז והצרכים שלו קודמים לכל.
האדם אינו חייב להיות פרפקט, הוא אינו חייב להיות הכי אחראי בעולם, הוא יכול לוותר לעצמו, לזרום, לשלב בין דברים, לעשות מה שטוב לו, לפעמים במחיר ויתורים מסוימים. תפיסת עולם הומניסטית היא תפיסת עולם מאפשרת, רכה, זורמת, אינטואיטיבית וספונטנית. היא אינה תפיסה של שחור ולבן אלא של כל מגוון הצבעים, תפיסה שבה בעצם הכל אפשרי, והכל יכול להשתלב - אם רק רוצים ומוכנים להתגמש, להיות יצירתיים ולפתוח מעט את הראש.
האושר של הפרט מעל לכל
עבור אנשים בעלי תפיסת עולם הומנית - אין משמעות לחיים אם הם רצף ארוך בלבד של תפקידים ומחוייבות. הומניסט הוא אדם שאינו מחשיב את התפקיד כפי שהוא מחשיב את האנושי שבו ושבאחרים.
הוא אינו מוכן להקריב את עצמו ולפגוע באושרו בשביל תפקיד או כסף. הוא אינו מוכן שיגבילו או יצמצמו את מרחב הנשימה שלו רק בגלל שאלה דרישות החברה או הנורמה המקובלת, והוא אינו מוכן להיות קשיח ונוקשה רק כדי להצליח או לעשות את הרושם שהוא חזק. במקום זאת, הוא מוכן לוותר ולהקריב חלק מהזכויות שלו, ובלבד שיאפשרו לו "לנשום" את החיים ולנוע בהם בצורה גמישה ולא דתית.
לינריות והיגיון מול אקלקטיות ושילובים
השקפת העולם הריאלית פועלת בעצם בצורה לינארית והגיונית מאוד. היא מתפתחת מדבר לדבר ולא בצורה מקבילה או מסונכרנת. לעומת זאת, ההשקפה ההומנית משלבת בצורה אינטואיטיבית בין דברים כך שלכל דבר יש את המקום היחסי שלו וכולם בסופו של דבר משתלבים בצורה כלשהי לכדי מהות שלמה אחת.
בגישה הריאלית הערכים הם מוחלטים ולכן הם אינם עומדים באותה דרגה של חשיבות. בגישה ההומנית הערכים הם שווים ויחסיים, כלומר שום דבר אינו גובר על שום דבר, וכך ניתן לשלב בין דברים. בגישה הריאלית דברים מסוימים גוברים על אחרים ולכן הם מבטלים אותם. לדוגמה, בתפיסה הריאלית נישואים זו בחירה לכל החיים שאסור לבטל אותה ויש להתחייב אליה גם כשקשה מאוד ואילו בתפיסה ההומנית ניתן להתגרש כי הכל יחסי ואם לא טוב אז מותר למצוא שילוב אחר שיעבוד טוב יותר.
וטיפ לסיום: תפיסת עולם ריאלית היא תפיסה נוקשית וברורה. תפיסת עולם הומנית היא תפיסה גמישה וזורמת. ככל שאדם הופך להיות בעל תפיסת עולם ריאלית יותר - כך הוא יראה את כל העולם כעולם תחרותי, ציני, אינטרסנטי וצר. לעומת זאת, ככל שאדם מגדיל את המקום ההומני והאנושי שבתוכו - כך הוא מושך לחייו יותר ויותר אנשים הומניים, רגשיים ואנושיים כמותו - כי דומה מושך דומה.
|