חרדה חברתית היא למעשה פחד מקהל רב. רוב האנשים הסובלים מחרדה חברתית הם אנשים שמתפקדים היטב אחד על אחד או בקהל מצומצם של מספר אנשים מועט ומוכר.
אבל, כאשר הם צריכים לעמוד מול קהל, להיות באירועים חברתיים שיש בהם הרבה אנשים, להיות חלק מאירועים משפחתיים מרובי אנשים או להרצות לקהל רב וחשוב - הם נתקפים בשיתוק, חרדה, בלבול, לחץ, התרגשות, ביקורת עצמית וחוסר ביטחון.
ביקורת עצמית וצורך בשליטה
בדרך כלל, חרדה חברתית נובעת מביקורת עצמית רבה ומצורך גדול מאוד בשליטה. אנשים הלוקים בחרדה חברתית הם אנשים מאוד ביקורתיים כלפי עצמם. הם אינם מעוניינים להיות בולטים מדי, כדי לא להיו מושא לביקורת של אחרים.
אנשים בעלי חרדה חברתית הם אנשים בעלי צורך שליטה גדול. באירועים חברתיים האפשרות לשלוט באירועים ולכוון אותם היא קשה מאוד והאפשרות שדברים ייצאו משליטה, תהיינה פאשלות או שדברים לא יסתדרו היא גדולה. אי הוודאות הזאת מקשה מאוד על אנשים בעלי חרדה חברתית, ולכן הם יימנעו מאירועים שכאלה כי הם זקוקים לרמת וודאות מאוד גדולה.
הימנעות מקהל או צורך בקהל
התוצאה המיידית של חרדה חברתית היא חוסר היכולת לעמוד מול קהל או להשתתף באירועים חברתיים מרובי אנשים. אדם שהקריירה שלו או החיים שלו מחייבים אותו להשתתף במעמדים שכאלה חייב לטפל בחרדה החברתית שלו ולהתגבר עליה כי אחרת הנזק לחייו יהיה גדול. לדוגמה, איש מכירות או איש שיווק, מנהל בחברה גדולה או עורך דין שחייב להופיע בפני קהל.
לעומת זאת, אדם שחייו אינם תלויים ביכולת ההופעה שלו אינו מוכרח להתמודד עם החרדה החברתית שלו. הוא יכול למצוא לעצמו עיסוקים וסגנון החיים שאינם מתנגשים עם החרדה החברתית ממנה הוא סובל ואינם מחייבים אותו להתעמת איתה ולהופיע מול קהל.
מתי חייבים לטפל בחרדה חברתית?
הצורך להתעמת עם חרדה חברתית הוא מאוד אישי. אדם שחייב לטפל בחרדה החברתית שלו הוא אדם שהקריירה שלו תלויה ביכולת שלו לעמוד מול קהל ושהפרנסה שלו מחייבת אותו להיות מעורב בקהלים גדולים.
לעומת זאת, אנשים שאין להם צורך חיוני בקהל - אינם חייבים לטפל בחרדה החברתית שלהם. הם יכולים להימנע מכך, כל עוד הדבר אינו פוגע בצורה קשה בתפקודים שלהם ובצרכים היומיומיים שלהם.
וטיפ לסיום: חרדה חברתית היא חרדה נפוצה בדרגות חומרה שונות, משום שמרבית בני האדם נלחצים ממעמדים חברתיים מרובי אנשים או מהצורך לעמוד מול קהל ולדבר מול קהל רב.