קירבת יתר
מדוע קירבת יתר הורסת את הזוגיות שלכם? / מאת יואב ברנזון
מהי קירבת יתר?
קירבת יתר היא הניסיון של בן זוג אחד להתקרב יתר על המידה לבן הזוג השני. קירבת יתר באה לידי ביטוי בהתנהגות טוטאלית, בלהיטות, בחוסר גבולות ובציפיות מוגזמות מבני זוג.
קירבת יתר מביאה למצב בו הצד השני מרגיש שפולשים לתחומו הפרטי, שלא מכבדים אותו, שכופים עליו דברים שהוא אינו רוצה בהם, שלא מכבדים את בחירותיו, שמלחיצים אותו שלא לצורך, שמנסים להשתלט עליו ולנהל אותו ושגורמים לו להרגיש מאויים.
כיצד מתנהגים אנשים בעלי קירבת יתר?
אנשים בעלי נטייה לקירבת יתר הם אנשים שתלטנים שמנסים לנהל את בני הזוג שלהם, שמעורבים יתר על המידה בחייהם, שאומרים להם מה לעשות, שכל הזמן חונקים אותם בתשומת לב מופרזת.
אנשים בעלי נטייה לקירבת יתר אינם שומרים על גבולות, הם מתנשאים מעל בני הזוג שלהם, הם בטוחים שהם תמיד צודקים, הם אינם מניחים לבני הזוג שלהם מרחב קיום וחופש פעולה אלא מצרים את פעולותיהם, נדבקים ונצמדים אליהם, מתערבים בכל דבר שקורה אצלם, נתלים עליהם ועושים הכל כדי "לרכב עליהם".
קירבת יתר הורסת זוגיות
קירבת יתר, בדיוק כמו ריחוק וניכור, הורסים את המרקם העדין והבריא של מערכות יחסים זוגיות. כאשר בן זוג אחד אינו יודע לכבד את הגבולות של בן הזוג השני והוא מתקרב אליו יתר על המידה - הוא מוביל למצב של התרחקות ודחייה מצידו.
קירבה גדולה מדי - שורפת והורסת. גם אם היא נובעת "מאהבה" או "מדאגה" - אם היא מוגזמת וחונקת, היא מובילה לתוצאות ההפוכות בדיוק: התרחקות, מתח, ניכור, מאבקים, סבל, ריבים ותחושה של דחייה.
כיצד להימנע מקירבת יתר?
כדי להימנע מקירבת יתר יש להתנהל מול בן הזוג בצורה מכבדת, שיוויונית, מגובה עיניים וללא שבירת גבולות או ציפיות מוגזמות.
יש להתחשב בצרכים של הצד השני, לא לכפות עליו דבר, לדבר אליו בצורה יפה ולא מניפולטיבית, סחטנית, מאיימת או כוחנית, לקבל את המילה "לא" מצד בן הזוג השני כמילה לגיטימית ולהיות עדינים ומרוסנים בהתנהגות היומיומית.
וטיפ לסיום: דאגה, אהבה או איכפתיות אינם מצדיקים התקרבות יתר לבני הזוג שלכם או לשבירת הגבולות הפרטיים שלהם. הם רק תירוץ להתנשא מעליו, לפרוץ את גבולותיו, לערער את נפשו ולסגור על חייו. ניתן לגלות אכפתיות ודאגה גם בצורה שהיא מרוסנת, נעימה ומכבדת.
|