עידן הידע היישומי
מהו עידן הידע היישומי ובמה הוא שונה מהעידנים שקדמו לו? / מאת יואב ברנזון
העידן הישן - המהפכה התעשייתית
התפיסה התעשייתית הייתה תפיסה תבניתית וטכנית. באותו עידן נבנו המפעלים הגדולים, התעשיות הכבדות והמכונות הקשיחות. העולם הפך לפס ייצור והאנשים גילו את האחידות והקונפורמיות.
לאנשים שחיו באותה התקופה לא היו הרבה ברירות או אפשרויות בחייהם. הכל היה מתובנת, קבוע מראש, כבד, גדול ומחייב מאוד. לא היה שום מקום לגמישות, לספונטאניות, להפתעה או ליצירתיות. החיים היו טכניים, צפויים, אוטומטיים ואפורים.
העידן המודרני - אוטוסטרדת המידע
התפיסה המודרנית הייתה תפיסה אינפורמטיבית. באותה התקופה נפתחו ערוצי המידע, האוניברסיטאות התעצמו, נבנו מערכות המחשבים, נוצר העולם הדיגיטאלי ומרחב התקשורת הפך גדול ומשמעותי יותר. למעשה, העולם הפך לאינצקלופדיה ענקית והאנשים גילו את הסקרנות ואת הפתיחות והזמינות למידע רב.
לאנשים שחיו באותה התקופה נפתחו אפשרויות חדשות ומרתקות לשנות את החייהם. המידע העניק לאנשים כוח. מאמץ טכני רב של אנשים רבים נחסך על ידי פעולת המחשב. כתוצאה מכך, אנשים התפנו יותר לעסוק בצדדים היצירתיים, לעסוק בעצמם ולחפש את החופש והעצמאות שלהם.
העידן הפוסט מודרני - גלובליזציה וידע יישומי
התפיסה הפוסט מודרנית היא תפיסה יישומית ועיצובית. בתקופה זו העולם הפך כפר גלובלי קטן בו הכל מחובר, משפיע וקשור, מדינות נעלמות ובמקומם עולים מרחבי סחר משותפים אדירים, האינטרנט תפס את מקומה של האוניברסיטה והכוח הכלכלי הפך מרכזי ביותר בחיים. העולם הפך לשוק אחד גדול ורחב בו הסחורה המבוקשת ביותר היא היכולת ליישם רעיונות חדשים ולעצב את המציאות מחדש בצורה נוחה, יעילה וגמישה יותר ויותר עבור בני האדם.
לאנשים בתקופה שלנו יש את הכוח לעצב את חייהם מחדש ולשדרג אותם פעם אחר פעם. לאנשים יש את האפשרות להפוך את המידע האינסופי – אשר זמין לכולם באינטרנט – לידע מעשי, כלכלי ויישומי. המצליחים הגדולים של העידן הזה הם לוכדי הרעיונות החדשים שיודעים כיצד לנתב וליישם רעיונות פשוטים ונכונים בזמן קצר וביעילות מקסימלית. זכרו, מה שחסר לאנשים בעידן הידע היישומי אינה אינפורמציה – להפך, אנו מצפים במידע – אלא דווקא מעשיות ויישום של המידע.
וטיפ לסיום: מידע הוא חסר משמעות אם אין אפשרות ליישמו בשטח. ידע תיאורטי הוא בזבוז מוחלט של זמן בעידן הידע היישומי.
|