עקרון-העל
כדי לפתור בעיות מורכבות עלינו למצוא את עקרון-העל של הבעיה / מאת יואב ברנזון
אינטרסים צרים יוצרים בלבול
אינטרסים צרים יוצרים בלבול מובנה ומקשים מאוד לקבל הכרעות מורכבות וקשות. למשל, האם להחליף עבודה? האם להיפרד מבן זוג? האם להתגרש או לעשות שלום בית? האם לוותר על עיסוק בעבודה שאוהבים? האם להתפשר על בית?
כאשר אנו יוצרים טבלה של בעד ונגד אנו מתמקדים באינטרסים הצרים, בשיקולים הקטנוניים ובמאזניים הקטנים של הסוגיה, מבלי לתפוס את עקרון-העל של הבעיה, ולכן רוב האנשים שמתמקדים באינטרסים הצרים, בבעד ובנגד, במה אנו מרוויחים ובמה אנו מפסידים נותרים בדרך כלל בבלבול ומתקשים להגיע להכרעות קשות וחותכות.
עקרון-העל יוצר בהירות
לעומת זאת, ברגע שמוצאים את עקרון-העל של הבעיה ובוחנים אותו – הבעיה מתבהרת והפיתרון הופך לכמעט בלתי נמנע. למשל, אם חופש אישי הוא עקרון-על של אישה ובעלה מגביל את חופש התנועה שלה, אזי למרות כל השיקולים בעד ונגד גירושים יהיה לה קל להתגרש ממנו באופן מיידי ומהיר ברגע שהיא תבין שהחופש האישי שלה תמיד יאוים במסגרת הקשר עם בעלה.
עקרון-העל הוא שיקול או אינטרס-על, צורך חשוב ומהותי ביותר, שלעומתו כל יתר האינטרסים הצרים מתגמדים וזניחים. חשוב להבין שאנשים רבים מוכנים להקריב ולוותר על אינטרסים צרים רבים בשביל עיקרון-על אחד, ולמעשה היכולת של אנשים לבצע החלטות והכרעות קשות מונעת רק על ידי עקרונות-על על ואף פעם לא על ידי אינטרס צר כזה או אחר.
החוקה האישית – ההיכרות האוטנטית והאינטימית ביותר עם עצמנו
לכולנו עקרונות-על בתוכנו. עקרונות אלה הם כמו חוקה פנימית אישית, והם הערכים החשובים לנו ביותר. לא כולנו מכירים בחוקים הללו עד שאיננו מאבדים אותם. ברגע שעיקרון-על עומד למבחן ומעמדו מאויים – רוב האנשים יעשו הכל כדי להגן עליו.
עיקרון-על יכול להיות למשל חופש אישי בתוך נישואים אל מול קנאה חולנית של בעל או למשל הצורך באושר ובשמחה בתוך נישואים דיכאוניים ומסרסים או למשל הרצון לביטוי אישי יצירתי וייחודי אל מול עבודה שכירה, משעממת ונטולת כל תקווה.
וטיפ לסיום: עיקרון-על הוא קו אדום שעליו אנו מוכנים להילחם בחירוף נפש ובשבילו אנו מוכנים לוותר על הנוחיות שלנו.
|