הלקאה עצמית
אנשים שרוצים להסיר מעצמם אחריות נוהגים להלקות את עצמם / מאת יואב ברנזון
הלקאה עצמית היא שיטה להתחמק מאחריות עצמית
אחת השיטות היעילות והנפוצות ביותר להתחמק מאחריות אישית ולמנוע שינוי עצמי היא הלקאה עצמית. כל סוג של ביקורת עצמית, רגשות אשם, הלקאה, ביטול עצמי, תסכול עצמי ותחושה של זעם עצמי – כל אלה הן שיטות לעקוף את הצורך שלנו בשינוי.
כשאנחנו מלקים את עצמנו – אנחנו בסך הכל מרעילים את עצמנו לשווא. איננו עושים שום דבר חיובי לעצמנו חוץ מלעניש את עצמנו על כך שאיננו מספיק טובים בעיני עצמנו.
במקום לבקר את עצמכם – שנו את עצמכם
זה קל לבקר את עצמנו ולהלקות את עצמנו על כך שלא עשינו משהו שיכולנו לעשות או ששוב חזרנו ועשינו משהו שאסור היה לנו לעשות. הקלות שבה אנחנו מלקים את עצמנו משחררת אותנו מלהפיק לקחים, מלעשות שינוי אמיתי בתוכנו ומלקחת אחריות על חיינו.
זכרו, הענשה והלקאה עצמית רק מקבעת ומנציחה את הבעיות שלנו. היא אינה פותרת אותם, אלא רק משרישה אותם עמוק יותר בתוכנו. היא נותנת לנו את התירוץ המושלם להמשיך ולהיות מי שאנחנו, תמורת סוג של ענישה עצמית קולקטיבית והרעלה עצמית בתחושות של ביקורת ושל חוסר קבלה עצמית.
שינוי הוא התשובה
אל תכסחו את עצמכם בביקורת – זהו בזבוז מוחלט של זמנכם. אל תחבטו בעצמכם עד זוב דם – זהו סוג של הרס עצמי ללא כל תכלית.
זכרו היטב, כל יום הוא יום חדש וטוב להתחיל להשתנות. כל יום הוא יום טוב להתחיל הכל מהתחלה. כאשר אתם עושים טעות – אינכם צריכים לחזור עליה רק משום שכבר התרגלתם לעשותה. דעו לכם – בכל יום אנחנו מתחילים מאפס. כל יום יכול להיות עבורנו יום של התחלה חדשה.
וטיפ לסיום: כל יום נסו לשנות משהו אחד קטן בכם.
|