לדבר, להקשיב
למי כדאי ללמוד לדבר ולמי כדאי ללמוד הקשיב? / מאת יואב ברנזון
לאנשים מופנמים כדאי ללמוד לדבר
אנשים מופנמים נוטים להקשיב יותר מאשר לדבר. הם יודעים להכיל אך פחות להוציא ולבטא רגש. לכן, כדי להגיע לאיזון פנימי עליהם ללמוד לבטא את עצמם יותר ולהוציא דברים החוצה משום שהם נוטים לשמור את רגשותיהם בבטן.
מערכות יחסים בעייתיות מתאפיינות בדרך כלל במצב בו הגבר הוא אדם מופנם, מכיל ומקשיב ואילו האישה היא מוחצנת, מדברת ומתבטאת. במערכות יחסים כאלה הגבר המופנם צריך ללמוד "להגביר הילוך", לתפוס נוכחות, להתחיל לדבר, לבטא את הרגשות הפנימיים שלו, להיות ברור וממוקד יותר ולהקפיד להשפיע יותר.
לאנשים מוחצנים כדאי ללמוד להקשיב
אנשים מוחצנים נוטים לדבר ולהתבטא יותר מאשר להקשיב ולהכיל. הם יודעים להוציא החוצה יותר מאשר להכניס פנימה. לכן, כדי להגיע לאיזון פנימי עליהם ללמוד להקשיב יותר, לשמוע, להתאזר בסבלנות, ללמוד להיות גם פאסיביים יותר ולקחת זמן לעיכול ולמחשבה לפני שמגיבים.
מערכות יחסים בעייתיות הן בדרך כלל מערכות יחסים בהן האישה היא מוחצנת ואקטיבית הרבה יותר מאשר הגבר. במערכות יחסים כאלה האישה המוחצנת והפעילה צריכה ללמוד "להוריד הילוך", ללמוד להקשיב יותר, להירגע, להכיל את הגבר ולתת לו יותר מקום לבטא את עצמו.
דיבור והקשבה – מעגל של שלמות
דיבור והקשבה הם שני צדדים של מטבע אחת. ללא הקשבה מלאה אין משמעות לדיבור כי הדיבור הופך שטחי וחסר משמעות. באותה המידה, ללא דיבור ממוקד ואפקטיבי אין אפשרות להקשיב ולהכיל את הדברים כי הדברים הנאמרים הם מעורפלים ומקוטעים.
כדי להגיע לאיזון במערכות יחסים זוגיות ולתקשורת טובה – שני בני הזוג צריכים ללמוד גם להקשיב וגם ולדבר. אם האחד יודע רק להקשיב ואילו השני יודע רק לדבר – מערכת היחסים סובלת מנכות מובנת ומתקיעות. אבל, אם שני בני הזוג יודעים גם לדבר וגם להקשיב – אזי נוצר מעגל של תקשורת שלמה ואפקטיבית, של הבנה מלאה ושל חיבור עמוק בין בני הזוג.
וטיפ לסיום: אם אתם יודעים רק להקשיב – התחילו גם לדבר ולהוציא החוצה את רגשותיכם. אם אתם יודעים רק לדבר – התחילו גם להקשיב ולהכיל פנימה.
|