אשמה ועונש
האם אתם מרגישים אשמים ולמה מביאה תחושת האשמה שלכם? / מאת יואב ברנזון
אשמה מביאה לעונש
תחושת אשמה תמיד מביאה לעונש משום שכל תחושת אשמה, ביקורת עצמית או הרגשה של פגם אישי מחייבת סוג מסוים של עונש חיצוני או ענישה פנימית.
התייסרות, סבל, כאב ועונש הם דרכים לכפר על תחושת פגם, אשמה או שליליות פנימית. אנשים שמרגישים אשמים הם תמיד אנשים שמושכים לחייהם סוגים שונים של סבל, עונש וכאב, וכך הם כביכול מנקים את עצמם מתחושת האשמה.
רובנו מרגישים אשמים
רוב האנשים מרגישים אשמים ברמה כלשהי, משום שתחושת האשמה הוחדרה עמוק לתוך נפשם כבר מילדותם. אשמה היא טכניקה נפוצה לחינוך ושליטה באנשים, והורים רבים משתמשים בה כדי לשלוט בילדיהם ולגרום להם לעשות רק את מה שהם רוצים. בכל פעם שילדים עושים משהו שלא על דעת ההורים – ההורים מחדירים בהם תחושה של אשמה כדי למנוע מהם מלחזור על אותה פעולה.
אשמה יכולה להיות קבורה עמוק בתוך נפשכם מבלי שתרגישו אותה בחוויות היום יום, אבל האשמה הזו משחקת תפקיד מרכזי בחייכם משום שהוא גורמת לכם למשוך לחייכם מצבים שליליים כחלק מהצורך הלא מודע שלכם לכפר על עוונותיכם ועל האשמה שאתם מרגישים.
שלמות וחיוביות מביאים ברכה
כפי שאשמה מחפשת תמיד את העונש כך חיוביות ושלמות עצמית מושכים אליהם ברכות, מצבים חיוביים וניסים. ככל שאתם משנים את מצבכם ועוברים ממצב צבירה של אשמה למצב צבירה של קבלה עצמית ושלמות – כך מציאות חייכם משתנה בהתאם.
כל עוד אתם ביקורתיים אל עצמכם, מאשימים את עצמכם בדברים שלא עשיתם, "מחפשים" את עצמכם בפינות ונוטלים על עצמכם אחריות לדברים רעים שקורים לאחרים – כך אתם מושכים אליכם את הרע ומרחיקים מכם את הברכה.
וטיפ לסיום: חיים ללא אשמה הם חיים נעימים, משגשגים וזורמים, כי הם נטולי כל התנגדות פנימית, חיטוט רגשי והענשה עצמית.
|