נתינה אפקטיבית
7 דרכים כיצד לתת באופן אפקטיבי / מאת יואב ברנזון
(1) לשאול האם הצד השני מעוניין לקבל
כדי שנתינה תהיה אפקטיבית ותביא לתוצאה חיובית – עלינו לשאול תחילה את הצד המקבל האם הוא בכלל מעוניין בנתינה שלנו. נתינה בכוח אינה אפקטיבית והיא מולידה חוסר הכרת תודה, פגיעה, כעס ודחייה אצל הצד המקבל.
(2) להקפיד לתת ממקום של יש ולא ממקום של אין
נתינה אפקטיבית היא נתינה אמיתית וממקום של יש. אל תתנו ממקום שאין לכם או שאתם בוחרים להקריב את עצמכם. נתינה ממקום של אין היא נתינה מזיקה, אין בה ברכה ובסופו של דבר היא מעבירה אנרגיות שליליות לצד המקבל.
(3) להימנע מנתינה דומיננטית או אוטומטית
נתינה אפקטיבית היא נתינה מתוך בחירה מודעת ולא מתוך אוטומט. מי שרגיל לתת מבלי לחשוב על כך – אינו נותן באמת אלא פועל באופן עיוור ואוטומטי ולכן אנשים אינםכ מעריכים נתינה שכזו.
(4) ללמוד גם לקבל
כדי לתת בצורה אפקטיבית עלינו ללמוד גם לקבל. אנשים שלא יודעים לקבל אינם יודעים גם לתת באופן אפקטיבי. הנתינה שלהם היא אוטומטית, כפייתית, מתגוננת, תובענית ומתחשבנת.
(5) לא לתת מתוך הכרח או חובה
אם אין בחירה בנתינה – היא אינה אפקטיבית. נתינה מתוך כורח, מתוך "לא נעים לי" או מתוך "ככה צריך" אינה נתינה אפקטיבית אלא נתינה מתוך פחד, צמצום ומלאכותיות.
(6) ללמוד לסמוך על אחרים
נתינה אפקטיבית חייבת להתחשב ולסמוך על היכולת של אחרים לדאוג לעצמם גם בלעדינו. אנשים שאינם סומכים על אחרים נוטים לתת לאנשים ממקום של אחריות מוגזמת, חוסר אמון ונטייה להציל אחרים מבלי שאלה ביקשו שיצילו אותם.
(7) לתת מאהבה ולא מתוך כעס וכפייה
נתינה אפקטיבית היא נתינה שבאה מאהבה ולא מתוך כעס שאנשים אינם מה שאנחנו רוצים שיהיו. אנשים שנותנים מתוך רצון "לתקן" אחרים או בניסיון לכפות עליהם את דעתם אינם יודעים לתת אלא לכעוס ולכן הנתינה שלהם היא נתינה עקרה.
וטיפ לסיום: נתינה אפקטיבית היא נתינה ללא תנאים, ללא אינטרס, היא נעימה ואוהבת והיא מתבצעת תוך קבלת רשות מהצד המקבל.